Crítiques per la restricció a les barraques de Girona

Sindicats i grups polítics reclamen al govern municipal que no els privin de tenir parada a la Copa i reivindiquen la seva feina social

Consideren que la pregunta a l’enquesta era confusa i poc clara

27/06/12 02:00 – Girona – Dani Vilà

Els sindicats i grups polítics reclamen al govern municipal de Girona que rectifiquin i no els vetin la possibilitat de tenir barraca al passeig de la Copa durant les Fires. La secretària general de l’UGT a comarques gironines, Dolors Bassa, reivindica l’important paper de l’entitat a la ciutat amb un cicle de cinema social, sent integrants del Consell Escolar Municipal així com de la Comissió Ciutat i Igualtat o al Consell Econòmic i Social i per això “no entenem que se’ns exclogui”.

Bassa lamenta que es posi en dubte la feina de cohesió social del sindicat, partits polítics i ONG i creu que la lectura que es fa de la resposta “és premeditada per alguna intenció”. Des de Comissions fa sis anys que no s’hi participa “perquè paralitzava l’activitat sindical i no sortia a compte” i no té intenció de tornar a sol·licitar ser-hi present.

Molts anys a la comissió

Altres entitats afectades per la lectura de l’enquesta per part de CiU són les formacions polítiques. Des de la CUP, Lluc Salellas, recorda que moltes de les entitats que ara es poden quedar fora per la nova normativa “estan a les barraques des dels seus orígens”. La formació política independentista veu “un greuge important” respecte a altres entitats, perquè fa molts anys que estan al registre d’entitats ciutadanes” i han participat molt activament sempre en la comissió de la Copa que gestiona les barraques. Des de Maulets, Enric Stern, considera que la decisió “és una estratègia per criminalitzar les entitats que des de la crítica social no fan els honors a l’Ajuntament”. A més, alerta del perill que aquesta decisió “ofegui econòmicament les entitats que amb la crisi no poden obtenir recursos”. No descarten que si el govern no rectifica la seva decisió “s’emprenguin mobilitzacions actives, perquè hi haurà molt de suport social”. Des d’ICV també veuen fora de lloc la interpretació que s’ha fet de l’enquesta i del vet que pot suposar per determinades organitzacions i entitats.

Diverses entitats consideren que la pregunta conduïa a error i era ambigua i que, fins i tot, integrants d’entitats que ara es poden quedar fora van votar a favor que fossin per a entitats gironines.

Els set dies de durada

Mou-te en Bici creu que si els firaires necessiten dos caps de setmana perquè surtin els números també calen per a les barraques. A més, diu que escanyar les entitats és una forma més de censura. Altres entitats asseguren que menys dies farà poc viable la rendibilitat de les barraques d’entitats.

Les conseqüències de tenir un cap de setmana de Fires

El govern municipal de Girona té decidit retallar els dies de Fires i deixar-ho en set jornades en comptes de les deu habituals. Una decisió que tot i l’aval de l’enquesta pot suposar conseqüències per a la ciutat.

Els firaires, l’excepció

Els firaires són els únics que mantindran la seva presència dos caps de setmana, perquè sempre han defensat que l’alt cost que paguen només fa que sigui rendible si hi estan dos caps de setmana. La incògnita serà veure si el segon cap de setmana sense actes de Fires programats els serà rendible. Els focs també s’hauran fet per Tots Sants i això pot frenar que els ciutadans d’arreu de la demarcació vinguin a la capital, en especial, en un context de crisi com l’actual.

Hotels i restaurants

També caldrà analitzar bé si els hotels i restaurants de la ciutat acaben patint una davallada d’ocupació en el cap de setmana sense activitats de Fires. Els restaurants saben que per Sant Narcís tenen garantit el ple la majoria de dies festius i caps de setmana i ara la previsió pot variar.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en la premsa local, Model de Fires - La Copa 2012 i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.