Reclamen que es permeti reobrir a les barraques sancionades

03/11/2011. David Jiménez – Diari de Girona

Signen un manifest en suport a UGT i Atletisme Gi i diuen que la responsabilitat dels menors no és només seva.

Les entitats de La Copa van signar ahir un document conjunt en què demanen a l’Ajuntament de Girona que reconsideri la decisió de tancar les barraques d’UGT i Atletisme Girona durant totes les fires i se’ls permeti obrir durant el cap de setmana, després que agents de paisà hi detectessin com es venia alcohol a tres menors d’uns 14 anys d’edat.

Els arguments del consistori gironí són clars. Existeix una normativa que s’ha de complir i els fets són evidents, en conseqüència, les barraques que han venut alcohol a menors d’edat no poden tornar a obrir per la resta de fires. Amb tot, el rerefons de la polèmica va més enllà de la sistemàtica sanció i planteja un seguit de preguntes que les barraques afectades van voler posar ahir sobre la taula.

La secretària general d’UGT a Girona, Dolors Bassa, va admetre ahir la part de culpa per uns fets “evidents” però va diferir sobre l’acta oberta pels agents. Aquests van assegurar haver vist dos joves menors comprant alcohol a la barraca d’UGT. Segons Bassa, el personal de la barraca va demanar el DNI a uns joves, que van acreditar tenir més de 18 anys, però aquests van passar la beguda alcohòlica als menors que esperaven a la segona fila. “Estem demanant carnets, estem fent de policies i perquè se’ns colin alguns no vol dir que ens hagin de criminalitzar”, va seguir. Per Bassa, “en 15 anys mai hem tingut cap problema a les barraques i el benefici econòmic no és tan gran. Hi som presents per participar en la vida social de la ciutat”.

Per Atletisme Girona, “no hi ha volta de full”, va dir ahir Xavier Avellana, que també va admetre els fets però va apuntar, igual que Bassa, que es criminalitza les entitats quan als afores de La Copa “hi ha molta mainada fent botellón, que compra begudes als supermercats o en altres llocs”, va dir. Atletisme Girona també ha demanat públicament “disculpes a l’Ajuntament, companys i empreses que sempre ens han donat suport”.

En el manifest signat ahir, les dues entitats recorden que les associacions de Girona “treballem tot l’any amb esforç i dedicació en el benefició comú de la societat” i que les barraques que hi participen són “entitats sense ànim de lucre”.

Després dels incidents consideren que la imatge de les entitats s’ha vist “greument malmesa” i que alguns “volen criminalitzar una errada i crear un estat d’alarma social totalment injustificat”.

En un altre punt, les entitats entenen que “s’ha de vetllar pel compliment de la legislació” però van reclamar “un tracte més just” per “poder continuar amb un espai social com són les barraques”.

Una responsabilitat de tots

Des que l’Ajuntament va anunciar que aplicaria mà dura als que proporcionessin alcohol a menors d’edat, les barraques “s’han esforçat per complir amb el reglament” com demanar el DNI als consumidors. Així, demanen que no es culpabilitzi les entitats participants “ni es faci recaure la responsabilitat de la ingesta d’alcohol per part de menors exclusivament a elles, ja que s’ha de valorar l’esforç fet per part de tots perquè no es donin aquestes situacions”.

Ara bé, recorden que “cal controlar la ingesta indiscriminada d’alcohol a espais públics de la ciutat (botellón), i sobretot en les proximitats del recinte firal i no en el mateix espai de La Copa”.

Model d’oci a la ciutat

Finalment, consideren que la societat gironina “hauria de fer una reflexió sobre el model d’oci de la ciutat i repartir la responsabilitat sobre qui pertoca”. Totes les entitats van signar el manifest en el qual demana a l’Ajuntament que tingui en compte les al·legacions i permeti a les barraques d’UGT i Atletisme Girona poder obrir durant el cap de setmana “entenent el cost econòmic, moral i de personal que suposa la gestió de la barraca”.

L’alcalde de Girona, Carles Puidemont, va assegurar ahir que les actes policials “detallen uns fets molt clars” i que seran “molt estrictes amb el compliment de la normativa”. A partir d’aquí, es va mostrar obert a parlar amb els afectats i a obrir un debat sobre el model d’unes barraques que, d’altra banda, “la majoria fan les coses bé”.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en la premsa local i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.